Pyrtseistä

Pieneen kokoon ja painoon nähden tavattoman tarmokas. Aina valpas olemus sekä erittäin eloisa liikehtiminen. Vilkas ja täynnänsä ranskalaista temperamenttia. Hurjan nopeaälyinen ellei jopa ovela. Utelias joka asiaan osallistuja. Yhden ihmisen koira. Rakastaa tekemistä. Voipi olla epäluuloinen ja teräväkin, joten pentuajan sosiaalistamista ei kannata unohtaa. Jos etsit sosiaalista, helppoa ja hiljaista kotikoiraa, joka tulee hyvin toimeen kaikkien ihmisten ja muiden eläinten kanssa, ei pyrtsi välttämättä ole sinulle. Lähtökohtaisesti pyrtsi tarvitsee paljon enemmän sosiaalistamista ja totuttamista erilaisiin asioihin ja erityisesti käsittelyyn kuin moni muu vähemmän alkukantainen ja varautunut rotu, vaikka heterogeenisessä rodussa vaihtelua onkin todella paljon. Aktiivisena paimenkoirana tyytyväinen pyrtsi kaipaa myös rodunomaista tai muuta aktiviteettia/harrastusta. Pyrtsi ei välttämättä ole kuitenkaan se sopivin ihmiselle, joka etsii pelkästään loistavaa kisakoiraa vaikkapa agilityyn, vaan parhaat eväät yhteiselle matkalle saa silloin, jos on ensisijaisesti kiinnostunut tästä omalaatuisesta vilkkaasta paimenkoirasta ja on valmis rakastamaan sitä juuri sellaisena kuin se on. 


Silke Lange (du Mourioche kasvattaja) sanoo sen hyvin:


”To all of you who ask for a Pyrshep now - When you buy a pyrshep you get a pyrshep. Not a potential world champion. When you love this breed with all of its crazyness, when you are able to create a fantastic bond to your dogs, love them the way they are, see everything with them just as fun, train them every day (and no, I don´t talk about daily agility training!), have a sense for dogs as yourself were a dog and can run and handle like a world champion - then, but only then, you have a very small chance to become world champion one day. When you are eager to get an agility champion - you will fail.
To get an exceptional "agility" dog you must be an exceptional trainer. Please think about this before you all run to pyrsheps now - it wouldn´t be fair to your dog otherwise.”


Pitkäkarvaisen pyrtsin rotumääritelmästä

"Rohkea ja neuvokas pieni koira, aloitekykyinen ja täysin isännälleen omistautunut. Se on omapäinen ja tarvitsee yleensä määrätietoista käsittelyä, jotta sen toimeliaisuus saadaan kanavoiduksi ja sen älykkyys ja eloisuus parhaiten hyödynnetyksi. Pyreneittenpaimenkoira on usein varautunut vieraita kohtaan." 


Lyhytkarvaisen pyrtsin rotumääritelmästä

"Eloisa ja mukautuvainen, joskus epäluuloinen vieraita kohtaan."


Linkkejä

Jotain mitä kaikkien pyrtsiä harkitsevien kannattaa lukaista: